Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Om-, til- og nybyg

Så tænk på elektrikeren før tømreren – og vær opmærksom på, at du ikke må gøre det hele selv. Det betaler sig i sidste ende.

Gør det selv, eller fagfolk?

​Uanset om man bygger helt nyt, eller det gamle blot trænger til en opgradering, så er faktorernes orden i et omfattende byggeprojekt ikke af ubetydelig karakter. Det er så utrolig vigtigt at tingene er tænkt hele vejen til ende og der er lagt en plan for projektets fremdrift. Man kan nemlig meget hurtigt ende i en situation, hvor dele af projektet skrinlægges eller ændres. Og hvor ville det dog være ærgerligt, hvis man pludseligt blev nød til at brække hele gulvet op, eller starte forfra med at sætte fliser op - ”bare” for at rette op på noget, som kunne være helt undgået i første omgang.

Om du har hænderne skruet helt rigtigt på, eller har ti tommelfingre, kan du her på siden kan du læse meget mere om, hvad du selv må og ikke må og hvad du skal være særligt opmærksom på, hvis du gør det selv.

Ved du allerede hvilket el-arbejde, du har brug for hjælp til, så ring til os – så klarer vi den.

El-arbejde Hovedstadsområdet

El-arbejde Sydsjælland

El-arbejde Møn og omegn

EL: Hvad må jeg selv og hvor skal jeg have hjælp?

Du må gerne udskifte en stikkontakt selv, men du må ikke flytte den til et andet sted. Du må også gerne skifte en sikring, men hold dig langt væk fra at arbejde i el-tavler.

Det er ikke altid nemt, at finde rundt i, hvor grænserne går for, hvad du selv må lave, og hvor loven kræver, at arbejdet udføres af en autoriseret elektriker.

Her har vi forsøgt at lave et overblik over nogle af de mest almindelig ting, som du selv må udføre. Listen er ikke udtømmende, men vi håber at den sammen holdt med listen over, hvad der kræver autoriserede elektrikere kan give et nogenlunde overblik, inden ud selv kaster dig ud i el-arbejde.

​Hvad må jeg selv?

Overordnet:

​El-arbejde, som ikke er en fast del af boligen f.eks. udskifte stikkontakter 1:1, udskifte / repare fatninger, montere forlængerledninger, udskifte stikpropper mm.​

​(Ud)skifte afbryder eller en stikkontakt på nøjagtigt samme sted, som den oprindelige sidder.

Installere ventilationssystemer

Udskifte indendørs afbrydere og stikkontakter på til 230 volt, under forudsætning af at boligens elinstallationer er beskyttet af HFI/HPFI.

Reparere el-apparater. Vær dog opmærksom på, at garantien ikke altid dækker efterfølgende.

Udskifte almindelige afbrydere med lyddæmpere eller lignende.

Ændre og reparere svagstrømsstyrings- og reguleringssystemer til f.eks. IHC.

Hvad skal elektrikeren gøre?​

Overordnet:
Alt arbejde el-arbejde, der vedrører den faste installation – alt det som er en fast del af bygningen – f.eks. el-tavler, fast oplagte eller indemurede kabler og ledninger i rør, rosetter, dåser mm.

Montere/etablere helt nye stikkontakter herunder flytte en afbryder eller en stikkontakt til en ny placering og trækker nye kabler i forbindelse med nye installationer.

Tilslutte ventilationssystem.

Ændre på faste installationer og kabelføring over 230 volt.

Udskifte eller installere udendørs afbrydere og stikkontakter.

Lave el-arbejde i el-tavler, målere, eller gruppetavler.

! HUSK ALTID AT AFBRYDE STRØMMEN FØR DU LAVER NOGEN FORMER FOR EL-ARBEJDE !

Vi er her for dig

​Mange processer i et byggeprojekt kan man med fordel selv stå for. Der er dog visse aspekter, hvor loven kræver at bestemte typer opgaver er udført af fagfolk. El-området er ingen undtagelse.

Hos Svend Mogensens Eftf. og Kallesøe El, er vi hverken entreprenører eller bygherrer, men vi er autoriserede installatører med flere specialer og byggesager under bæltet. Langt hen ad vejen består vores arbejde af en masse, som man hverken kan eller skal se. Dog er det på ingen måde uvæsentligt for et projekt i sidste ende kan fremstå som en samlet helhed.

Vi trækker ledninger, installerer stikkontakter, laver kraftinstallationer, laver intelligente installationer og meget meget mere. Og for at alt dette kan lade sig gøre, er det vigtigt at vi er med allerede tidligt i processen, således at slutresultatet bliver præcist, som du vil have det og ikke som du kan blive nød til at få det.

Når vi er inde over dit byggeprojekt, kan du være sikker på, at vi er der for dig.

Med os som installatører får du bl.a.:

  • ​En fast kontaktperson igennem hele forløbet.
  • ​En realistisk og gennemregnet pris, der tager højde for detaljerne og det uforudsete.
  • ​Langtidsholdbare løsninger.
  • ​Grønne og intelligente alternativer (hvis dette er ønsket) - klima er for alvor kommet på dagsorden og det vil vi gerne bakke op om.
  • ​En autoriseret el-virksomhed med alt hvad dette måtte indebære – du kan altså være sikker på, at ALLE dine installationer er fuldt ud lovlige.
  • ​En virksomhed med højeste kreditværdighed – vi går ikke konkurs og stikker af med pengene i morgen.

Sjusket gør-det-selv-arbejde skræmmer potentielle købere væk

​Hvis man på et tidspunkt ønsker at sælge sin bolig, skal man være særlig opmærksom på sine elinstallationer.

For selvom der er meget el-arbejde, man kan og må udføre selv, er der meget faste regler for, hvornår autoriserede kræfter skal tage over. Reglerne er ikke lavet for at sikre elektrikerne arbejde. Tværtimod handler det helt grundlæggende om sikkerheds-, sundheds- og miljøhensyn. Man nemlig komme gruelig galt afsted, hvis man ikke har helt styr på, hvad man laver og i værste tilfælde kan det koste liv. Præcis dette er også årsagen til, at sjusket gør-det-selv-arbejde skræmmer potentielle købere væk, hvis tilstandsrapporten afslører ulovlige installationer.

Prisen og arbejdsomfanget af at skulle lovliggøre installationerne, kan virke nærmest uoverskuelige. Som sælger er det brandærgerligt, for det er noget, der dels påvirker liggetiden på boligen, men desværre også prisen i en negativ retning.

Når autoriserede installatører står for el-arbejdet, er du sikret at alle installationer lever op til samtlige hensyn, lovgivninger og krav om dokumentation og det kan i sidste ende være det, der gør, at boligen bliver solgt til prisen.

Værd at vide

​Ansvarsområder når det gælder elinstallationer

Dit

Det er dit ansvar som forbruger, at dine elinstallationer er lovlige. Er der derfor udført autorisationskrævende installationer, af personer/virksomheder uden autorisation, står du til ansvar for følgerne heraf. Ved at alliere dig med professionelle frafalder dette ansvar dig og overgår til de professionelle. Det er dog stadig dit ansvar, på forhånd at have sikret dig, at den installatør, du benytter dig af, rent faktisk også er autoriseret, før dette er gældende.

El-virksomhedens

Når en autoriseret el-virksomhed har udført en opgave, er de også ansvarlige for, at de enkelte installationer lever op til sikkerhed og lovgivningen på området.

Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen er myndighed på el-området. Det er dem, der har ansvaret for at udstede autorisationer til virksomheder. Når en virksomhed kan kalde sig ”autoriseret” kan du altså være sikker på, at den er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen, til at udfører det arbejde, som den er autoriseret til – f.eks. el.

Tjek om en virksomhed er autoriseret her: https://www.sik.dk/registre/autorisationsregister

Kallesøe El Søborg​

​Generatorvej 35B, 2860 Søborg

Telefon: 38 19 19 02

E-mail: kallesoe@kallesoe.dk

Kallesøe El Præstø​

Teglstrupvej 4, 4720 Præstø

Telefon: 29 90 77 11

E-mail: jasper@kallesoe.dk

Svend Mogensen´s Eftf​

Kostervej 19A, 4780 Stege

Telefon: 55 81 48 21

E-mail: info@sme-el.dk

CVR: 20013508